Opvask i hånden eller med opvaskemaskine. Brug mindst muligt vand

Håndvask vs opvaskemaskineMange, som er modstandere af opvaskemaskiner, fortæller, at de ikke mener, at maskinen kan gøre det så godt, som det er tilfældet med en opvask i hånden. Desuden, siger de, så er en opvaskemaskine dyr og bruger masser af vand og strøm, og bliver dermed endnu dyrere. Men er det nu også sådan? Til at svare på dette spørgsmål kan du herunder læse om et forsøg med sammenligning af opvaskemaskiner og opvask i hånden.

Forskningsresultater

En forsker, ved navn Rainer Stamminger, stod for forsøget. Stamminger indberettede sine resultater i en artikel til engelsktalende læsere og kaldte den “Er en maskine mere effektiv end en hånd? Artiklen blev offentliggjort i maj / juni 2004 i ’Home Energy’ magasin.

Stamminger fandt ud af, at en opvaskemaskine bruger omkring halvdelen af den energi og en sjettedel af den mængde vand, der anvendes af den gennemsnitlige hånd-opvasker. De apparater, som Stamminger undersøgte, brugte i gennemsnit omkring 4 liter vand og ca. 1 kWh el pr. opvask med et standard vaskeprogram. Derudover brugte maskinen mindre opvaskemiddel, og resultatet var renere.
“Vi ønskede at udelukke eventuelle regionale forskelle i opvaskteknikker, så vi overtalte 113 mennesker fra syv lande i Europa til at deltage i opvaske-eksperiment,” forklarede Stamminger i Home Energy artiklen. “Deltagerne i eksperimentet blev bedt om at rense og tørre service, som de ville gøre det derhjemme.” Til manuel opvask (opvask i hånden), blev resultater under en værdi på 3,5 betragtet som ‘virkelig beskidt’ eller ‘ikke acceptabelt at have på et middagsbord. “Omkring halvdelen af vores testpersoner opnåede ikke en acceptabel grad af renlighed.”

Test af vandforbrug

Hvis du vasker op i hånden, er det ekstremt svært at opnå et acceptabelt resultat med den samme mængde varmt vand, der bruges af en automatisk opvaskemaskine. “For at rengøre 12 kuverters service og glas i hånden, brugte de 113 testpersoner i gennemsnit 102,3 lt vand og 2,5 kWh vand-varme energi,” skrev Stamminger. “Mængden af vand og energi, der blev brugt af forsøgspersonerne til at rengøre servicen, falder ikke i noget klart mønster … Mht. vandforbrug ser man i én gruppe, at forbruget af vand ligger mellem 30 og 98 l, mens en anden gruppe havde et gennemsnitsforbrug på 129 l. Men mange testpersoner brugte mere end 200 l, og én person i testen brugte hele 447 l! Energiforbruget hos testpersonerne foregik heller ikke efter noget mønster, og var ligeledes meget forskelligt fordelt,” ifølge Stamminger.

Testen viser blandt andet at der slet ikke er noget sammenhæng mellem forbruget at vand og energi og testpersonernes tilfredshed med resultatet. Masser af varmt vand i baljen til en gang opvask i hånden, betyder ikke nødvendigvis et godt resultat. Til sammenligning kan en opvaskemaskine vaske 12 kuverters glas og service rent med blot 10-15 l varmt vand!


Kunne du tænke dig at bidrage med indhold til Spar Mere?
Vidste du, at du selv kan oprette en bruger og udgive gæsteartikler? Alt, vi kræver er, at du overholder vores retningslinjer.
Bliv gæsteblogger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *