Har du et realkreditlån og er du interesseret i at spare penge på lånet? Så følg med i denne guide, for her komme nogle nyttige tip og råd til hvad du skal være opmærksom på og hvad der har indflydelse på hvor meget du kommer til at betale.
Lige meget om du har et flekslån eller et fastforrentet lån kan du potentielt spare rigtig mange penge på at omlægge dit lån. Det beøver ikke være svært for dig at spare penge på dit huslån, i mange tilfælde kræver det kun et par telefonopkald og lidt fodarbejde fra din side.
Tror man på undersøgelsen foretaget af Søndagsavisen, er det muligt at opnå en besparelse på boliglånet på over 10%. Undersøgelsen viser at der er meget stor forskel på prisen hos de forskellige kreditinstitutter, så det kan godt betale sig at indhente tilbud fra adskillige konkurrerende kreditinstitutter. I Søndagsavisens undersøgelse er der indhentet tilbud på låneomlægning fra hhv. BRF kredit, Nykredit, Realkredit Danmark og Nordea. Grunden til de store prisforskelle skal findes i kreditinstitutternes vurdering af boligen, som i Søndagsavisens eksempel svinger fra 3,5 millioner til 4 millioner, altså en forskel på 500.000,- . Din boligs vurdering er særlig vigtig hvis du vælger et flekslån, da du her vil kunne spare op i mod 10% hvis din bolig kan vurderes til en værdi. Et tip til hvordan du kan tale værdien af din bolig op, kunne være at fortælle vurderingsmanden om evt. renovering/forbedringer som du har foretaget af boligen, men også forbedringer som er nært forestående (nyt køkken, bad, tag, vinduer, solceller, jordvarme ol.).
Vælger du derimod et fastforrentet lån, betyder vurdering af din bolig mindre. Det betyder dog ikke at der ikke stadig er penge at spare, du skal her blot vælge det kreditinstitut som kan give dig det bedste tilbud.
Låneomlægning kan være forbundet med nogle udgifter for dig, så det kan kun betale sig hvis du ikke allerede har omlagt dit lån indenfor få år. Ligeledes er en lånomlægning mest profitabel hvis du skal blive boende i boligen i en årrække. Hvis du har en god økonomi skulle det være muligt at forhandle omlægningsgebyr meget ned eller helt væk.
Der er grundlæggende 4 faktorer som har indflydelse på prisen af dit boliglån:
Bidragssatsen
Bidragssatsen er særlig vigtig hvis du har et kort flekslån og er udtryk for det beløb du løbende betaler til kreditinstituttet ud over renten.
Vurderingen
Vurderingen er, som tidligere nævnt, særlig vigtig hvis du vælger et flekslån. En højere vurdering kan betyde at lavere belåningsgrad og dermed bliver en mindre del af lånet placeret i den sidste dyre ende, hvor bidragssatsen er høje.
Obligationskursen
Obligationskursen er et udtryk for hvor høj/lav renten er. Når kurserne falder, stiger renterne og omvendt.
Diverse gebyrer og øvrige udgifter
Kurtage, tinglysningsafgift, oprettelsesgebyr, lånesagsgebyr og mange flere.
Se dig godt for og søg rådgivning inden du kaster dig ud i en låneomlægning. Nedenfor kan du se et eksempel på prisforskellene imellen kreditinstitutterne.
Kilde: Søndagsavisen