Spejlets mange anvendelsesmuligheder i indretningen

Et spejls primære formål er som bekendt, at fremkalde et spejlbillede. Det betyder, at man kan se en refleksion af sig selv, når man kigger i spejlet. Men som et interiør design element, har spejle helt op til fire forskellige funktioner, herunder udsmykning i rummet, forstærkning af lys, pladsoptimering og multiplikatorer af genstande.

Du har måske valgt at placere dine spejle i dit hjem i forhold til dine behov for at kunne spejle dig selv. Det kunne være på badeværelset, så du har mulighed for at lægge make-up, i gangen for at spejle dig selv inden, du forlader dit hjem eller lignende. Uanset placeringen, kan det være relevant at tage flere faktorer i betragtning, når du køber og installerer spejle i hjemmet.

 

Sådan indretter du bedst med spejle

Der er flere forskellige parametre og faktorer, der er væsentlige at tage op til overvejelse, når man køber et spejl og skal finde den perfekte plads til det. Nedenfor kan du læse mere om valg af spejl og placering for at få det bedst mulige ud af dit hjem.

 

  1. Et godt indrettet rum eller en god udsigt fortjener at blive set mere end en gang. En strategisk placering af spejlet vil afspejle en del af et rum, en ekstraordinær udsigt eller et enestående kunstværk. Når du indrammer et reflekteret billede, skal du sørge for at vælge en ramme, der er spejlets refleksion værdig. En storslået udsigt kunne for eksempel retfærdiggøres med en ekstravagant ramme i krom med fine detaljer.
    For at vide, hvad spejlet vil afspejle, skal man stå præcis, hvor spejlet vil blive placeret for at se, hvad spejlet vil “se”. Overvej også placeringen af spejlets højde, når du installerer det. Spejle, der placeres højt på en væg kan afspejle en overflod af loftet. Det kan være en god ting, hvis rummet er lille, men et potentielt problem i et højloftet rum. Hvis det er tilfældet, kan spejlet vippes lidt nedad for at forbedre dets synspunkt.

 

  1. En af de ældste “tricks” med spejle er forstærkning af belysning. Tænk tilbage på dine dage i historietimerne, hvor værelser fra kolonitiden med levende lys blev beskrevet i historiebøgerne. Disse værelser var ofte udstyret med tin væglamper for at reflektere lyset. For at reflektere lyset endnu mere, var tin væglamperne bøjet og foldet på en bestemt måde for at skabe flere facetter, og dermed mere refleksion.
    Spejle anvendes stadig med samme formål med stearinlys eller lamper. Det vigtigste at huske på er, at et spejls refleksion af en pære kan give et blændende lys, hvorfor man bør vælge en lampeskærm, der vil nedtone lyset fra pæren. Det skal gerne være en pære med et lavt effektforbrug, der er matteret, da det vil give et blødere lys tættere på stearinlys-lignende intensitet.

 

  1. Spejle kan få rum til at se større ud. Et stort spejl eller en væg dækket af spejle afspejler simpelthen hele pladsen og får dermed rummet til at se dobbelt så stort ud. Det er et design trick, der er populært i små spisestuer og badeværelser.
    Et andet og mere sofistikeret valg er at sætte et stort spejl, hvor et vindue muligvis kunne placeres. Spejle der anvendes på denne måde, har ofte en vindueslignende ramme for yderligere at forbedre illusionen.

 

Spejle til store og små rum

Hos IDEmøbler findes et stort sortiment af moderne spejle til store og små rum, der kan hjælpe med at pladsoptimere, pynte og lignende i din bolig.