Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen
Indretning af stuen kan ofte være lidt af et puslespil, og ikke alle stuer er helt gennemtænkte, når det kommer til udformning. Ofte vil man i mindre stuer opleve, at der måske næsten kun er én mulig måde at arrangere møblerne på, hvis alt skal gå op i en højere enhed. TV’et skal for det første placeres, så der ikke falder lys direkte ind i skærmen under TV-kigningen. Den store sofa skal placeres i passende afstand fra TV’et i den rette vinkel, og der skal være plads til at døren kan åbnes og så videre. Skal det være helt optimalt, skal man også spekulere lidt i ganglinjer – altså hvordan indretningen giver det bedste flow, når man bevæger sig rundt. Den slags går arkitekter for eksempel meget op i.
Et ophængt TV giver mere gulvplads
En af de løsninger, der for tiden bliver mere og mere populær, er at benytte specielle vægbeslag til TV, som gør det muligt at hænge TV’et direkte på væggen. Den slags tricks lod sig ikke gøre førhen, idet billedrørs-TV’ene var alt for tunge. I dag har stort set alle hjem et fladskærms-TV, og det giver nye muligheder i indretningen.
Måske er det traditionen fra de gamle billedrør-apparater, der hænger ved, for de fleste har stadig TV’et stående på et TV-møbel eller en skænk eller lignende, og det kan for så vidt være udmærket. Men hvis indretningen reelt kunne optimeres ved at fjerne TV-møblet og måske skabe mere gangareal, er det en dårlig løsning. Her er det langt smartere at anskaffe et vægbeslag, der passer til TV’et, og så hænge det direkte på væggen. Her fylder det stort set ingenting. Man kan frit bevæge sig lige forbi, og rengøringen bliver meget lettere.
Tænk ergonomisk, når TV’et hænges op
Mange tænker umiddelbart, at det er bedst at hænge TV’et relativt højt – måske for at det er mest i sikkerhed her. Det er imidlertid en dårlig ide, særligt hvis du bruger flere timer foran skærmen hver dag. Nakken har ikke godt af at være bøjet tilbage i længere tid, og det vil uvægerligt ske, hvis TV’et hænger højt. Det skal helst ned i øjenhøjde, eller faktisk en anelse længere ned, hvis det skal være helt optimalt for nakken.
Der kan naturligvis være forskellige grunde til, at TV’et nødvendigvis må hænge højt, og er det tilfældet, bør man anskaffe sig et vægbeslag, der kan kippes lidt nedad. Det er mest behageligt at betragte TV-skærmen nogenlunde vinkelret, og det kan kipbeslaget hjælpe med til.
Vægbeslag til TV fås også i drejbare udgaver
Måske er stuens indretning så kringlet, at det ganske enkelt ikke lader sig gøre at placere sofa og TV overfor hinanden. I sådanne tilfælde kan man anskaffe sig et særligt drejbart vægbeslag, så TV’et kan drejes ud fra væggen, når der skal ses TV. Beslagene fås endda i særligt avancerede udgaver med flere led, så TV’et kan trækkes helt ud fra væggen og drejes i alle vinkler. Det kan være smart, hvis man for eksempel godt lige vil se TV omme fra køkkenet, mens man laver mad.
Kender man lidt til fysikkens love, kan man næsten regne ud, at der kommer stor belastning på beslaget og skruerne i væggen, når TV’et trækkes ud fra væggen på en lang arm. Desto større og tungere TV’et er, desto større bliver belastningen. Derfor vil man typisk se, at disse specialbeslag er væsentligt dyrere end almindelige TV-vægbeslag. Her er opskruningen i væggen også meget vigtig. Der skal helst være tale om en væg af sten eller beton, hvis det skal kunne holde. Gasbeton eller gips kræver i hvert fald en meget omhyggelig montering, eventuelt med montering hele vejen igennem væggen og en plade på bagsiden. En almindelig betonvæg kræver blot nogle veldimensionerede skruer og passende ravplugs. Under alle omstændigheder skal konstruktionen være stabil og solid. Ellers risikerer man, at TV’et falder ned, og det er hverken godt for TV’et eller familiefreden.