Tips til køb af ny vaskemaskine

Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen

Køb af vaskemaskine er som regel en stor post i budgettet, så derfor gælder det om at vælge rigtigt. Langt de fleste har brug for en sådan maskine, men der kan være stor forskel på behovet, og det bør tages med i overvejelserne inden køb, så man ikke køber maskinen for stor eller for lille. Hvis prisen spiller en afgørende rolle, kan det betale sig at vente med investeringen til et eventuelt udsalg, hvis man har mulighed for det. Skift eventuelt din vaskemaskine ud efter nogle år, selv om den virker fint. Det giver dig mulighed for at vente på et godt tilbud, og skifter du den i tide, slipper du også for regninger til reparationer af den gamle.

Topbetjening eller frontbetjening på vaskemaskinen

I amerikanske film ser man ofte de topbetjente vaskemaskiner, hvorimod de ikke er så udbredte herhjemme. De fleste har en ”almindelig” vaskemaskine med frontbetjening, og det er da også den type, der normalt er bedst til at få tøjet rent. Det viser tests fra blandt andet Tænk.dk. Fordelen ved de topbetjente modeller er dog, at de ikke fylder helt så meget, og dermed er lettere at få plads til i små lejligheder. Det er også mere ergonomisk at arbejde med den topbetjente model.

Til gengæld har de frontbetjente vaskemaskiner den fordel, at de kan stå under et bord, eller at der kan stables for eksempel en tørretumbler oven på. Nogle løser det ergonomiske problem ved at installere den frontbetjente vaskemaskine på en forhøjning eller en hylde, og det er en fin løsning, hvis der er plads til det.

Hvor stor skal vaskemaskinens tromle være

Et af de afgørende kriterier for valg af vaskemaskine er normalt tromlestørrelsen. Som tommelfingerregel regner man med, at et sæt tøj samlet set vejer i omegnen af et kilo, så hvis tromlen eksempelvis kan klare 5 kilo, kan man gå ud fra, at det svarer til en dags forbrug af tøj til fem personer. Til større børnefamilier kan man derfor med fordel gå efter de større tromler, som fås med kapaciteter op omkring de 9 kilo. Der er dog en tendens til, at vaskemaskiner med meget store tromler lettere går i stykker, så vælg ikke større tromle end nødvendigt.

Køleskab

Vælg også vaskemaskine ud fra støjniveau samt vand- og energiforbrug

Efter de nye EU-regler, der trådte i kraft i 2010, skal alle vaskemaskiner være energimærkede, og her kan du let se, hvor meget vand og energi de forskellige maskiner bruger. På den måde kan du sammenligne direkte. Alt afhængig af dit behov for tøjvask, kan vand- og energiforbrug spille en væsentlig rolle i budgettet.

Er du meget miljøbevidst, kan du gå målrettet efter vaskemaskinens miljøbelastning, men hvis det er økonomien du tænker på, bør du ikke lade dig styre i overdreven grad af eventuelle besparelser på el og vand. En meget miljørigtig vaskemaskine kan måske i bedste fald spare dig for få hundrede kroner på årsbasis, men det hjælper ikke meget, hvis prisen er adskillige tusinde kroner højere, eller hvis holdbarheden er begrænset, så maskinen måske skal serviceres efter få år.

Desværre er der også en lidt uheldig tendens til, at producenterne sjusker lidt med skylleprocesserne med henblik på at opnå en mærkning med meget lavt vandforbrug. Her er det bedre at bruge lidt mere vand og kunne være sikker på, at sæben er skyllet ordentligt ud af tøjet.

Også støjniveauet kan der være stor forskel på. Alt afhængig af vaskemaskinens placering og din eller resten af familiens lyd-følsomhed, kan det være en vigtig parameter. Støjniveauet angives i dB(A), og vil være anført på energimærkningen.

Køb ikke vaskemaskinen for billigt

Pris og kvalitet hænger sammen, og ofte vil du kunne forvente, at en billig vaskemaskine ikke holder så længe som en dyrere model. En reparation koster let 1000 kroner eller (væsentlig) mere, så overvej en lidt dyrere model, hvis du planlægger at skulle bruge maskinen mange år frem. Det kan sagtens være den billigste løsning i længden.