Sådan afhøvler du et gulv

Forud for en gulvafslibning kan et første skridt være at afhøvle sit gulv. Bærer dit gulv derhjemme præg af ridser og hak efter flere år med små børn, eller er du i gang med en total istandsættelse af en ældre ejendom?
Uanset hvilken anledning eller sammenhæng du finder dig selv i, så kan det være en mulighed, at dine gulvbrædder har behov for en ekstra kærlig hånd forud for selve afslibningen.

Læs med i den følgende guide for en gennemgang af årsager til at afhøvle, find svar på hvorvidt du selv kan foretage en afhøvling samt fordele ved at afhøvle sit gulv før en større gulvbehandling.

Hvorfor afhøvle sit gulv?

Når man vælger at afhøvle et gulv, gøres det som udgangspunkt, fordi det er helt særligt medtaget eller decideret ujævnt. Denne form for renoveringsmetode er langt mere dybdegående og grundigt end den lettere gulvafslibning, og den vælges derfor ofte til, når man har at gøre med et gulv, som har været udsat for større slitage, end hvad der normalt gør sig gældende.

Tilgangen bruges især på blødere træsorter, f.eks. fyrretræ, men gør dig altid klar forinden præcis, hvilken type gulvbelægning du har i dit hjem, da langt fra alle former for gulve er velegnede til at blive afhøvlet. Har du eksempelvis lamelgulve er det udelukket at lave en afhøvling, da slidlaget øverst godt nok har udseende a la en træsort, men i reglen består af et tyndt lag plastlaminat.

Eller er dit gulv ældre og sart ovenpå mange tidligere afslibninger, så vær’ særligt opmærksom og lav med fordel en undersøgelse af tykkelsen af din gulvbelægning, da afhøvling som ordet tyder på, netop fjerner en del af den øverste gulvbelægning.

Sikre tegn på at du bør afhøvle dit gulv

Gulvafhøvling er hermed sagt en meget omfattende løsning, der kræver et velegnet gulv, så hvad skal man konkret se efter, hvis man er i tvivl om, hvorvidt ens gulv er en kandidat til en afhøvling?

Afhøvling er som hovedregel en god idé, hvis én eller flere af de følgende faktorer er til stede i et gulv:

– Dybe ridser og skader
– Fernis
– Svære ujævnheder
– Limrester – eksempelvis fra gulvtæppe

Ser du tydeligt nogle af disse tegn på dine gulve hjemme hos dig selv, da kan du overveje at gå videre med den egentlige afhøvling. Er du på nuværende tidspunkt stadig i tvivl, så kontakt da med fordel en fagmand for en vurdering- og at sikre den rette behandling for netop dit gulv.

Beslutter du dig nu for at gå videre med en afhøvling, så glæd dig over at dette er en særdeles effektiv måde at gå til et stærkt misvedligeholdt gulv på, og at det skaber de bedste rammer for en smuk efterbehandling og jævnt og tilfredsstillende finish.

Fremgangsmetode og hjælp fra fagfolk

Hvordan fungerer en afhøvling så helt konkret? Afhøvling sker ved hjælp af maskiner med roterende klinger, der effektivt og grundigt fjerner det øverste lag af træets overflade. Dette er dog i udgangspunktet mere krævende, end det kan lyde, og der anbefales derfor ofte at overlade denne del af renoveringen af gulve til professionelle gulvafhøvlingsfirmaer, hvis du da ikke har en særlig kendskab til processen på forhånd.

Derimod vælger flere og flere mennesker, uden at have en særlig baggrund inden for håndværksfag at foretage selve afslibningen af gulvet selv, og dette kan man med fordel overveje, hvis man ser en grund til at få taget hånd om sit gulv. Afhøvling er nemlig kun første del af en gulvbehandling og skal i reglen efterfølges af en fuld afslibning samt en god efterbehandling, f.eks. med lak eller sæbe.