LED lys giver kontante besparelser på elregningen

De gamle energiforslugende glødepærer skal ifølge et EU direktiv udfases frem til 2012 og erstattes af mere energieffektive lyskilder.

Indtil nu har de eneste brugbare alternativer været de traditionelle energisparepære, som egentlig er et slags lysstofrør med facon som en glødepære. Det vil også fortsat være lovligt at sælge halogenpærer i forskellige varianter.

Fremtidens foretrukne lyskilde kan dog hurtigt vise sig at blive LED lys, for med LED lys (light emitting diode) kan man virkelig opnå en kontant besparelse på elregningen, samtidig med, at levetiden for en LED pære er mange gange længere end levetiden for en gammeldags glødepære.

En gammeldags glødepære vil typisk kunne holde i 1000 timer, en energisparepære vil kunne holde i 10.000 – 15.000 timer, hvorimod en LED pære vil kunne holde i mere end 50.000 timer. Med andre ord vil en LED pære kunne holde 50 gange længere end en gammeldags glødepære.

Foruden den lange levetid og det lave energiforbrug er der også andre fordele ved LED. En LED pære tænder på fuld styrke med det samme, selv i frostvejr. Den indeholder ikke kviksølv ligesom de almindelige energisparepære og vil derfor være langt mere miljøvenlig.

De eneste ulemper ved LED har hidtil været prisen, farvegengivelsen og lysintensiteten. På det seneste er priserne dog faldet meget og samtidig er farvegengivelsen og lysstyrken blevet markant bedre. Merprisen på en LED pære er nu så lille, at den meget længere levetid, sagtens kan opveje en lidt højere anskaffelsespris. Der til kommer besparelsen på elforbruget, som kun vil blive større takt med, at el-afgifterne stiger i de kommende år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *