Time management – Lær at styre din tid privat og på jobbet og undgå spild af tid

Mange mennesker mener de har alt for lidt tid til at nå alle de ting de ønsker. Hvad enten det er privat eller på jobbet, så kan det være svært at nå det hele i en travl hverdag. Mange oplever at blive stresset når det hele ramler sammen i hverdagen og man føler ikke man når noget som helst selv om man konstant har noget at se til. Hvis du kan genkende dette billede fra din hverdag eller bare ønsker at blive bedre til at styre din tid så du kan nå de ting der er vigtige for dig uden at blive stresset så læs videre her.

Begrebet Time Management er skabt som et værktøj til hjælp for at kunne styre tidsplaner. Danskeren Claus Møller blev verdenskendt med sin TimeManager i 1980’erne. Den inspirerede store internationale virksomheder og ledere til at styre deres tid bedre og bliver stadig brugt den dag i dag.

Når man taler time management i USA, kan man ikke komme uden om den inspirerende professor Randy Pausch fra Carnegie Mellon universitetet. Han døde af kræft i 2008. På YouTube kan du se et meget inspirerende foredrag, hvor Randy Pausch fortæller om Time Management. Foredraget blev filmet i februar 2008. På det tidspunkt havde lægerne fortalt ham at han kun havde 3 måneder tilbage at leve i. Alligevel blev han ved med at holde foredrag. Som han selv indleder med, hvem er så bedre til at holde et time management foredrag, end en mand der kun har få måneder tilbage at leve i?

Vi vil her komme kort ind på hovedpunkterne i Randy Pauschs foredrag, men du opfordres til at se hele foredraget. Det er et meget inspirerende og motiverende foredrag. Hvis du kæmper med at nå dine ting og oplever at du ofte udsætter de opgaver du har sat dig for, så er det guld værd at se og lære fra dette foredrag. Vi har lagt videoen af foredraget ind nederst i denne artikel.

Randy starter sin tale med at snakke om at mange mennesker er utroligt dårlige til at udnytte sin tid rigtigt. Men når det kommer til penge er det en helt anden sag. Folk tænker fornuftigt når det kommer til hvad man bruger sine penge på, men mange tænker ikke så meget over hvad de bruger deres tid på. Hans pointe er altså at hvis man begynder at tænke på sin tid som penge og agerer herefter så kan man pludselig kunne nå en hel del. Randy foreslår at du stiller dig selv spørgsmålet: “Hvor meget er din tid værd pr. time?”. Hvis du tænker over dette og begynder at vurdere dine opgaver ud fra hvor lang tid de tager at løse, så kan du komme frem til om det i det hele taget er tiden værd. Hvis du begynder at tænke på hvor meget din tid er værd i kr. pr. time kan du også tage stilling til om en opgave er for dyr at løse tidsmæssigt. Alternativet til selv at løse en opgave kan jo ofte være at du betaler nogen for at gøre det. Dermed kan du “tjene” en masse tid som du kan bruge på vigtigere opgaver, som er mere cost-effective. Randy Pausch foreslår altså at du laver et budget for din tid, som du ville lave et budget for dine penge. Han pointerer at penge kan man altid tjene flere af, men tiden får du aldrig igen.

Randy fremlægger desuden et time manager diagram i videoen som du kan bruge når du skal vælge hvilke opgaver du skal løse. En stor del af foredraget bruger Randy på at snakke om udsættelse af opgaver. Hvis du hører til dem, der bliver ved med at udsætte dine opgaver, så kender du sikkert alt for godt at det hele hober sig op og så bliver man stresset. Randy kommer med simple regler som man kan følge i hverdagen, for at undgå sådanne situationer. Han kommer ind på hvordan du allokerer din tid korrekt og håndterer dine todo-lister. Foredraget handler også om tidsspilde og hvordan du undgår det. Det handler alt sammen om at blive opmærksom på de ting man ønsker at ændre i hverdagen for at optimere sin tid og nå at lave de ting der er vigtige.

Se det inspirerende foredrag om Time Management her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oTugjssqOT0[/youtube]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *