Her finder du sund take away

Har du også travlt i dagligdagen på grund af arbejde, børn og så videre? Så er du helt sikkert også en af dem, som har svært ved at finde tid til at stå foran kødgryderne og trylle hjemmelavet mad frem hver dag. Bor man eksempelvis alene, gider man ofte ikke at lave mad fra bunden. Det tager lang tid, og man har ikke rigtig andre at imponere med sine gastronomiske evner end dig selv. Men når sulten kommer snigende, er man nødt til at spise, og tendensen til at få andre til at lave vores mad er kraftigt stigende.

Take away er blevet en integreret del af det danske sprog, men rigtig mange forfalder til at bestille den fedtede burger fra grillbaren eller nummer 14 fra det lokale pizzaria med ekstra ost. Den del harmonerer ikke godt med det faktum, at vi er blevet mere bevidste om vores sundhed. Vi styrter ned i det lokale fitnesscenter og hiver jern til vi er helt blå i hovedet, men propper man et voldsomt antal kalorier ind i munden efterfølgende, er det nærmest spildt arbejde.

Heldigvis har flere restauranter fuldt med trenden og har udnyttet den store efterspørgsel, der er på sundere alternativer som take away. De fleste take-away steder, der har stort fokus på sund mad, er primært et storbyfænomen – i hvert fald er udvalget generelt større, når man bor i en by af en vis størrelse. Men det kan bestemt også lade sig gøre at finde sund take away i mindre byer overalt i landet. Her er noget af det take away-mad, du med fordel kan vælge, hvis det både skal være nemt og sundt.

Sund sandwich

Et sundt alternativ til den traditionelle burger er en grov sandwich. Der findes et hav af take away-restauranter, der har sandwich som det primære produkt, og de fleste steder har også sunde varianter med groft brød, kylling og fedtfattig dressing. Når det kommer til drikkevarer, er der også flere af disse steder, der har udvidet sortimentet med friskpresset juice – endda grønsagsjuice. Det smager fantastisk og er nærende, så drop sodavanden til fordel for grøntsagsjuicen.

Frisk salatbar

Alle ved, at salat er sundt, men for mange mennesker er der ikke nok næring i en gang salat. Men flere og flere steder popper der salatbarer op, som tilbyder et varieret udvalg af friske salater. Her er der ikke skyggen af slatten iceberg, tørre gulerødder og smattede tomater. Man finder også take away steder, hvor man som på en anden isbar udvælger ingredienserne til sin salat og får det blandet. Her er der også ofte muligheder for at tilføje proteiner fra eksempelvis kylling. Foruden at være lækker og smagfuld bliver man heller ikke ruineret økonomisk. Det vil ofte koste det samme eller mere at handle ingredienserne ind selv – specielt hvis resterne ryger i skraldespanden bagefter.

Lækkerier fra Asien

Hungrer man efter varm mad, og skal det stadig være sundt og nærende, så er det værd at vælge en af de utallige asiatiske restauranter, der tilbyder take away. Jovist, asiatisk mad kan bestemt være kalorietungt – specielt hvis det er fra en traditionel Kina-grill, hvor alt er indbagt og friturestegt. Men vælger man eksempelvis en lækker wok-ret, får man både masser af grøntsager og fantastisk smag, der holder en mæt længe. Der kan vælges mellem et utal af grøntsager og ofte har kødet et markant lavere fedtindhold en den fede bøf i en burger.

Sushi

Vi bliver i det asiatiske – nærmere betegnet det japanske køkken, hvor sushi har opnået en vanvittig popularitet i Danmark. Sushi-restauranter skyder op overalt, og de fleste steder er der mulighed for take away. Men er sushi decideret sundt? Det kommer i høj grad an på, hvad man vælger, og hvor meget man spiser. Den rå og friske fisk er super sundt, men vi kommer ikke udenom, at der også ryger store mængder ris indenbords, når man går amok i sushi-buffeten. Men vælger man et par stykker og supplerer op med eksempelvis en tangsalat, så opnår man mæthed med særdeles god samvittighed.