Solceller – hvad betyder den nye ordning?

Hvis du har planer om at anskaffe solcelleanlæg til dit hus, skal du vide at der for tiden arbejdes på et lovforslag som vil gøre det væsentligt mindre attraktivt for dig. Det vil være en god ide at slå koldt vand i blodet og vente med at sætte håndværkerne i gang med monteringen dit solcelleanlæg, til der er politisk afklaring på solcelleområdet for fremtiden.


Hvis den nye ordning bliver en realitet og lovforslaget vedtaget, vil den nuværende lukrative solcelleordning blive væsentligt forringet inden længe. Der har hidtil nemlig være en økonomisk gevinst for private, der anskaffer sig solceller og der forhandles pt om hvem der kommer til at hører under den nye solcelleordning og hvem der ikke gør. Den faktor som kan blive afgørende for om du lander i den nye eller gamle ordning er hvornår du har indgået købsaftalen vedr. dit solcelleanlæg. Der er 2 sandsynlige scenarier for det nye lovforslag.

 

  1. Den nye ordning kommer til at gælde alle der har underskrevet købsaftalen før fremsættelse af det nye lovforslag. Hvis dette bliver tilfældet skal du have en underskrevet aftale i hånden og så kan håndværkerne gå i gang senere.
  2. Den nye ordning kommer til at afhænge af hvorlangt du er i processen. Her kan du risikere at du havner i den nye ordning selvom du har en købsaftale fra før lovforslaget blev fremsat, fordi du ikke er nået langt nok i processen med opsætning og tilslutning til Energinet.

Under alle omstændigheder er fremtidige regler for solcelleområdet lige nu så usikre af det vil være en god ide at få forhandlet et forbehold ind i din købsaftale. Således har du mulighed for at annullerer aftalen hvis det nye lovforslag bliver vedtaget og du havner i den nye ordning.
Hvis du får forhandlet en købsaftale med forbehold, så husk at få det på skrift, da der er stor forskel på hvad solcellesælgerne er villige til af give af forbehold.

Men hvad er så egentlig forskellen på den gamle og den nye ordning?
Gammel ordning:
Du kan trække 115% af købsprisen fra i skat over 10 år (købsprisen inkluderer også montage). Dette giver en nettobesparelse på ca. 30%
Overskydende kw opgøres på årsbasis og kan sælges til 60 øre pr kw og købes tilbage igen for 60 øre pr kw. Dvs. at du kan spare op om sommeren (hvor der produceres meget strøm) som du så kan nyde godt af om vinteren (hvor der produceres mindre strøm).
Ny ordning:
De 115% i skattefradrag bortfalder.
Overskydende kw sælges løbende til 130 øre pr kw, men denne takst vil falde i de kommende år. I vinterhalvåret, hvor dit solcelleanlæg ikke producerer nok strøm, skal du købe strømmen til fuld pris (typisk omkring 220 øre pr kw, men afhængigt af energiselskab).

 

Læs også: Billige solceller fra Tyskland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *